Elbilar – ta steget

Intresset för elbilar ökar – tack vare fler och bättre valmöjligheter än någonsin förut. Allt eftersom infrastrukturen (fler laddstationer i städer) förbättras, samt med en del statliga subventioner, väljer fler och fler att ta steget mot körning helt utan avgasrörsutsläpp.

Chevrolet Volt

Visste du att det finns mer än en typ av elbil?

I själva verket finns det tre huvudtyper av elbil:

Batteridriven elbil (B-EV). Dessa bilar drivs av en elmotor med energi som lagras i batteripaketet. Fordonets räckvidd beror på batteriet och dess lagringsmöjligheter. När batteriet är slut måste det laddas innan bilen kan köras igen – något som kan ta flera timmar.

Hybridelbil (H-EV). Dessa bilar har två kraftkällor: en bensin-/dieselmotor och en elmotor. Elmotorn kompletterar oftast bensin-/dieselmotorn men kan också driva bilen på egen hand i en kortare sträcka. Batteriet laddas vanligtvis under vanlig körning, men “plug-in-versioner” (som laddas på liknande sätt som B-EV:er) finns som erbjuder ökad mångsidighet tack vare batterier med bättre kapacitet.

Elbil med ökad räckvidd (E-REV). Dessa bilar har en elmotor som huvudsaklig kraftkälla vilken driver fordonet 100% av tiden. Skillnaden är att fordon med räckviddsförlängare också har en liten generator ombord (oftast en bensin-/dieselmotor) som på ett smidigt sätt ger ström till den elektriska drivenheten när batteriet är urladdat. Detta gör att bilens räckvidd förlängs till flera hundra kilometer. Det är med andra ord en elbil fast med räckvidden hos en hybrid.

Chevrolet Volt – en elbil med förlängd räckvidd

Chevrolet Volt röstades fram till 2012 European Car of the Year och är en bil som du kan använda för alla slags resor utan att behöva oroa dig för urladdning. När batteriet är urladdat – efter 40-80 km, lite beroende på körstil – sätter bensingeneratorn ombord smidigt igång och förlänger Volts totala räckvidd till upp till 500 km. Du märker det knappt.