Musikstudio eller Hemmastudio?

Under senare år har det mer eller mindre exploderat med hemmastudior i Sverige. Nu kan vem som helst för ca 20-25000kr köpa sig en s.k hemmastudio. Här reder jag ut begreppen på vad skillnaden är på en hemmastudio och en riktig musikstudio som jag ser det.

När jag började min resa år 2000 och startade min musikstudio så införskaffade jag mig dåtidens hetaste system. Det var ett ljudkort ifrån ett tyskt företag som heter Creamware, kortet var ett Pulsar II med s.k RocketBoost. Det hade 2 analoga in och utgångar, inte tele eller XLR, utan RCA. Kortet hade även 2x ADAT vilket i praktiken gav 16 in och utgångar med valfritt ADAT interface.

Musikstudio

Kortet fungerade egentligen bara som en mixer, det hade några “onboard” synthar (detta var långt innan alla mjuksynthar kom), men jag tyckte det var bökigt. Till det köpte jag ett gäng hårdvarusynthar, som var det absolut bästa på den tiden. Alla stora använde dom, Max Martin, Anders Bagge m.fl. Mina första synthar var: EMU Proteus 2000, EMU Extreme Lead 1 och en Kort Trinity. Proteusen var hjärtat i min musikstudio, då den hade tusen och åter tusentals “smör och bröd” ljud. Dvs allt man behövde, riktigt snygga, välmixade ljud som satt perfekt i mixen. Minnet var på hela 128mb. Syntharna kostade ca 15000kr då, styck. Det räckte ju inte heller, jag var tvungen att synka ihop allting med min dator (PC, Pentium II 450Mhz). Så jag köpte diverse midiinterface och kopplade ihop allt, det funkade faktiskt otroligt bra och stabilt.

Under senare år har det mer eller mindre exploderat med hemmastudior i Sverige. Nu kan vem som helst för ca 20-25000kr köpa sig en s.k hemmastudio. Här reder jag ut begreppen på vad skillnaden är på en hemmastudio och en riktig musikstudio som jag ser det.

Min musikstudio hade jag i sovrummet i mitt pojkrum där jag och mamma bodde.

Det funkade perfekt, jag la sång igenom en Röde NT2 som jag faktiskt har kvar än idag.

Fast jag hade alla dessa fina saker (då), så skulle jag aldrig ha kallat mig själv musikstudio. Det jag hade var en väldigt bra lågskrivar/produktionsstudio. Den utrustningen jag hade då motsvarar ungefär det som du idag kan köpa för ca 20000kr, visst, hårdvarusyntharna är utbytta mot mjukvarusynthar som ger dig grymma ljud med klicket av en mus. Samma mick jag köpte köper många av dagens hemmastudiomänniskor.

Men jag visste redan då att nångång så kommer jag kunna ha en riktig musikstudio, med flera rum, världens bästa utrustning, en stor mickhage, mixerbord och omvandlare som får allt att låta bra. Nu 16 år senare har jag det där.

Jag ser dagligen, på hemsidor, genom vänner och kollegor, folk som köper sig en dator, ljudkort och en mick, och kallar sig sen studio. Dom tar betalt för sina tjänster och på sina hemsidor kallar sig Proffsstudio. Detta tycker jag är fel. Det är att lura kunden.

För mig är det ingen skillnad mot att köpa sin en bra kamera, sen efter 2 veckor lägga upp en hemsida om att du är proffsfotograf. Eller köpa hela Adobes CS5 paket, sitta i två veckor, för att sen kalla dig proffsdesigner. Det är ingenting annat än att lura dina potentiella kunder.

Skillnaden mellan en riktig musikstudio, allt ifrån rummen, mikrofonerna, sladdarna, omvandlarna, inspelningssystemet, lyssningen, preampsen och FRAMFÖRALLT kompetensen hos teknikern som jobbat där många år, och en hemmastudio är för mig enorm. Ändå väljer väldigt många artister och band att producera sin produkt, göra sitt avstamp på jorden med dessa hemstudior. Vilket för mig är begripligt på en ekonomisk nivå, men absolut inte på en artistisk och ljudmässig.

Jag tycker hemmastudion är suverän för att skissa ner dina idéer ungefär som en riktigt bra diktafon, men när band som spelat in i dom finaste studiorna i Sverige väljer att spela in, och framförallt producera sig själva, får jag ont i magen. Mer om vad en producent gör senare.

En musikstudio, är en musikstudio, en hemmastudio är inte en musikstudio, det är en hemmastudio.

Ni som har hemmastudior, men skriver på hemsidor att ni har proffsstudior, borde ändra det, ni lurar era kunder som inte vet skillnaden. Vad ska då en riktig musikstudio kalla sig?  Det är min fråga, vad är vi för något?

Gång på gång kommer artister hit till min musikstudio och säger att dom är missnöjda med hur den förra musikstudion lät. Så slutar det med att dom får betala dubbelt så mycket mot vad det hade kostat att göra det på riktigt ifrån början. Jag hoppas att denna trend ändras och att vi som är en riktig musikstudio, får fortsätta att vara det, och dom som kallar sig musikstudio fast bara är en hemmastudio, kallar sig det.