Início » Husdjur » Att låsa upp den purr-fekta gåtan: Hur man noggrant bestämmer din kattunges ålder

Att låsa upp den purr-fekta gåtan: Hur man noggrant bestämmer din kattunges ålder

Hur man berättar hur gammal en kattunge är! Bli en kattunge-åldersdetektiv: avslöja ledtrådar i din katts utveckling och ge bästa möjliga vård!

Conteúdo

Välkomna en ny kattunge till ditt hem är en spännande upplevelse fylld med massor av gos, lekfulla upptåg och bedårande stunder.

Men har du någonsin undrat hur gammal din lilla kattvän är?

Att fastställa en kattunges ålder handlar om mer än bara en nyfiken färd. Det är avgörande för att förstå deras utvecklingsstadier, näringsbehov och lämplig vård.

Denna omfattande guide är här för att hjälpa dig att förstå din kattunge bättre och ge dem den kärlek och vård de förtjänar!

Oavsett om din kattunges ögon precis har börjat öppna sig eller om de börjar interagera med sina syskon, kan varje utvecklingsstadium ge viktiga ledtrådar om deras ålder.

Kom ihåg, även om denna guide ger en bra utgångspunkt, är det alltid bäst att rådfråga en veterinär för en mer exakt uppskattning.

Nu, låt oss dyka in och utforska den fascinerande världen av kattungars tillväxt och utveckling!

Att undersöka kattungens ögon

En av de första sakerna att lägga märke till när man försöker bestämma en kattunges ålder är deras ögon. Nyfödda kattungar föds med stängda ögon. De börjar öppna dem mellan 7 och 10 dagars ålder, och de kommer att vara blåa. Vid tre veckors ålder bör deras ögon vara helt öppna. Till exempel, om du hittar en kattunge med stängda ögon, kan du anta att de är mindre än en vecka gamla.

Läs också  5 tips för att bekämpa din hunds depression: Ge dig själv kraft att göra en anmärkningsvärd förändring!

Att kolla deras tänder

En annan viktig indikator på en kattunges ålder är deras tänder. Miljontals tänder börjar växa vid ca 2 veckors ålder, börjande med framtänderna. Vid 3 veckor bör de ha en komplett uppsättning av mjölktänder. Om du ser en kattunge med en full uppsättning mjölktänder kan du vara säker på att de är åtminstone 3 veckor gamla.

Att mäta deras vikt

Kattungars vikt kan också ge ledtrådar om deras ålder. En nyfödd kattunge bör väga cirka 100 gram och de kommer att gå upp några hundra gram varje vecka. Vid 4 veckors ålder bör en kattunge väga cirka 500 gram. Därför kan en kattungs vikt vara en bra indikator på dess ålder.

Att observera deras motoriska färdigheter

Vid 3 veckors ålder börjar kattungar stå upp och gå lite vingligt. Vid 4 veckor bör de gå stadigt, och vid 6 veckor bör de kunna springa och leka. Att observera en kattungs motoriska färdigheter kan ge en bra uppfattning om deras ålder.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Mia Sigridslycka (@sigridslycka)

Att bedöma deras sociala färdigheter

Kattungar börjar interagera med sina syskon vid 2 veckors ålder. De börjar leka med varandra vid 4 veckor och vid 6 veckor är de fullt engagerade i social lek. Detta är ett annat bra sätt att bedöma en kattungs ålder.

Läs också  Är kattår ekvivalenta med hundår? Du kommer att bli förvånad!

Att kolla deras hörsel

Kattungar föds med sina öron hopvikta, som börjar stå upp vid cirka 2 veckors ålder. Vid 3 veckor bör deras öron vara helt upprätt, vilket indikerar att deras hörsel utvecklas. Detta är en annan åldersindikator.

Att titta på deras päls

Nyfödda kattungar har ett fint lager av päls, men vid 4 veckor bör de ha en full, fluffig päls. Så pälsens kondition kan vara en bra åldersindikator.

Att observera deras matvanor

Kattungar börjar avvänjas från sin mammas mjölk och börjar äta fast föda vid 4 veckors ålder. Vid 8 veckor bör de vara helt avvanda. Detta kan vara ytterligare en indikation på deras ålder.

Att kolla deras storlek

Vid födseln är kattungar normalt cirka 8 centimeter långa. De växer cirka 2,5 centimeter varje vecka, så vid 8 veckor bör en kattunge vara cirka 28 centimeter lång. Detta kan hjälpa till att uppskatta deras ålder.

Läs också  Försvinn för gott med den stanken: 4 effektiva huskurer för gammal katturinlukt

Att rådfråga en veterinär

Om du fortfarande är osäker på kattungens ålder, överväg att rådfråga en veterinär. De kan göra en noggrann undersökning och ge en mer exakt uppskattning.

Hjälpte den här artikeln dig att bestämma en kattungs ålder? I så fall, känn dig fri att dela den på dina sociala nätverk och hjälpa andra att lära sig om detta också!

Ingvild Olsen
Skriven av : Ingvild Olsen