Início » Nyheter » Avslöjande av den dolda mobbaren: Hur gaslighting tränger sig in i dina vänskaper

Avslöjande av den dolda mobbaren: Hur gaslighting tränger sig in i dina vänskaper

Dyka in för att förstå, känna igen och bekämpa denna subtila form av psykologisk manipulation.

Conteúdo

Välkommen till den här upplysande artikeln om ett sällan diskuterat ämne som påverkar många relationer idag – gaslighting. Även om termen kan låta okänd, är beteendet den beskriver tyvärr alltför vanligt.

Som härrör från den amerikanska filmen från 1944 med titeln ’Gasljus’, syftar det på en typ av psykologisk manipulation där en person får ifrågasätta sin egen mental hälsa, minne eller uppfattning.

Även om det oftast förknippas med romantiska relationer, kan gaslighting också förekomma inom vänskapsrelationer, vilket gör det till ett utbrett och ofta förbisedt problem.

Denna artikel syftar till att belysa denna subtila form av mobbning, hjälpa dig att känna igen dess tecken, förstå dess påverkan och lära dig hur du skyddar dig själv och bibehåller en hälsosam social krets.

Fortsätt läsa för att få en djupare förståelse för denna osynliga form av mobbning, och kom ihåg, kunskap är makt.

Genom att förstå gaslighting kan vi bättre rusta oss för att hantera det och hjälpa dem runt oss som kan påverkas.

Läs också  Kan inte missas! Topp 5 Broadway-shower som alla teaterälskare behöver se

Så, låt oss dyka in och avslöja den förrädiska världen av gaslighting!

Vad är gaslighting?

När du tänker på mobbning kanske du tänker på fysiska konfrontationer eller offentlig förödmjukelse. Men det finns en mer subtil form av manipulation som kan vara lika skadlig – gaslighting.

Termen gaslighting kommer från den amerikanska filmen från 1944 med titeln ’Gasljus’, där en man manipulerade sin fru att tro att hon höll på att bli galen.

I dagens sammanhang syftar det på psykologisk manipulation för att få någon att ifrågasätta sin egen mental hälsa, minne eller uppfattning.

Gaslighting inom vänskapskretsar

Ofta tänker vi på gaslighting i samband med destruktiva romantiska relationer. Men det är viktigt att inse att sådan manipulation också kan förekomma inom vänskapskretsar.

Vänner som gaslightar kan använda taktiker som att avfärda dina känslor, förneka att händelser någonsin inträffat eller subtilt lägga skulden på dig.

Läs också  Blir du gaslightad? Upptäck de 10 chockerande tecknen nu!

Att upptäcka tecknen på gaslighting

Gaslighting kan vara subtilt och manipulativt, vilket gör det svårt att identifiera. Några tecken att vara uppmärksam på inkluderar att konstant ifrågasättas, att få känna sig överdrivet känslig eller att alltid känna sig felaktig.

Till exempel kan en vän som gaslightar dig konsekvent förneka att ha sagt kränkande kommentarer, vilket får dig att ifrågasätta ditt eget minne eller omdöme.

Påverkan av gaslighting

Påverkan av gaslighting på en persons psykiska hälsa kan vara allvarlig. Det kan leda till känslor av förvirring, ångest, depression och låg självkänsla.

I extrema fall kan det till och med få någon att ifrågasätta sin egen verklighet. Det är som en osynlig mobbare som sakta bryter ner dig emotionellt och mentalt.

Hur man hanterar gaslighting

Om du tror att du blir gaslightad inom din vänskapskrets är det viktigt att vidta åtgärder för att skydda dig själv.

Läs också  Kasta ljus över medicinsk gaslighting: Är du en drabbad?

För det första, lita på dina känslor och uppfattningar. Om något inte känns rätt, är det förmodligen det inte heller.

För det andra, sök stöd från betrodda vänner eller familjemedlemmar som kan bekräfta dina känslor.

Till sist, överväg att söka professionell hjälp, som terapi, för att hantera dina känslor och bestämma bästa handlingsväg.

Gaslighting är en form av psykologisk manipulation som kan förekomma i alla relationer, inklusive vänskapskretsar.

Att vara medveten om denna form av mobbning är det första steget mot att skydda sig själv och bibehålla en hälsosam social krets. Kom ihåg, alla förtjänar vänskaper som bygger på respekt, ärlighet och ömsesidigt förtroende.

Hjälpte den här artikeln dig att förstå gaslighting bättre? Om ja, tveka inte att dela den i dina sociala nätverk för att hjälpa andra att bli medvetna om denna osynliga mobbare inom vänskapskretsar.

Ingvild Olsen
Skriven av : Ingvild Olsen