Início » Nyheter » Kasta ljus över medicinsk gaslighting: Är du en drabbad?

Kasta ljus över medicinsk gaslighting: Är du en drabbad?

En djupdykning i att förstå och bekämpa den förföriska frågan om gaslighting inom hälso- och sjukvården.

Conteúdo

Välkommen till en upplysande diskussion om ett psykologiskt begrepp som har integrerats i olika aspekter av våra liv, även inom vården.

I denna detaljerade guide dyker vi djupare in i konceptet ’Gaslighting’, en form av känslomässig manipulation där en person får ifrågasätta sin egen verklighet eller sinnesfrid.

Medan detta beteende har undersökts inom olika typer av relationer, är det särskilt oroande när det infiltrerar den plats vi söker helande – vårdsystemet.

Denna fenomen, känt som ’Medicinsk gaslighting’, innebär att vårdpersonal avfärdar eller bagatelliserar en patients symtom eller oro, vilket får patienten att tvivla på sina egna upplevelser.

Den här artikeln kommer att utforska hur detta manifesterar sig, konsekvenserna och vad du kan göra om du hamnar i den situationen. Den belyser också vikten av att öka medvetenheten om detta problem.

Läs vidare för att hjälpa dig förstå och navigera i den potentiella minfältet av medicinsk gaslighting. Kom ihåg att dina hälsobesvär är giltiga och förtjänar uppmärksamhet och respekt.

Läs också  Avslöjande av kärlekens illusion: Förstå gaslighting i relationer

Förstå begreppet ’Gaslighting’

Inom psykologin avser ’Gaslighting’ en form av emotionell misshandel där en person manipulerar en annan person att tvivla på sin egen verklighet, upplevelser eller sinnesfrid.

Uppkallat efter en film från 1944 där en man lurar sin fru att tro att hon håller på att bli galen, har gaslighting fått användning inom olika typer av relationer, från personliga till professionella.

En introduktion till medicinsk gaslighting

När konceptet med gaslighting rör sig inom den medicinska sfären förvandlas det till det som kallas medicinsk gaslighting.

I detta sammanhang handlar det om en situation där vårdpersonal, avsiktligt eller oavsiktligt, avfärdar eller bagatelliserar en patients symtom eller hälsobesvär, vilket får patienten att ifrågasätta sina egna upplevelser.

Uttryck för medicinsk gaslighting

Medicinsk gaslighting kan yttra sig på olika sätt.

Till exempel kan en läkare säga till en patient att deras smärta bara sitter i huvudet, eller en sjuksköterska kan ignorera en patients klagomål på biverkningar av en medicin.

Läs också  Topp 5 TV-talkshower för de mest episka kändisintervjuerna

I vissa fall kan vårdpersonal tillskriva patientens symtom till en psykisk ohälsa utan noggrann undersökning.

Ett verkligt exempel på detta är berättelsen om en kvinna som i flera år fick höra att hennes kroniska buksmärta berodde på stress, för att sedan upptäcka att hon hade endometrios.

Konsekvenser av medicinsk gaslighting

Konsekvenserna av medicinsk gaslighting kan vara allvarliga och långtgående. Patienten kan utveckla misstro mot vårdpersonal, vilket kan leda till försenade eller missade diagnoser och behandlingar.

Det kan också leda till betydande psykologisk stress och trauma för patienten. I värsta fall kan medicinsk gaslighting till och med leda till livshotande situationer.

Till exempel kan en patients klagomål på bröstsmärtor avfärdas som ångest, medan de faktiskt upplever en hjärtattack.

Vad du ska göra om du är offer för medicinsk gaslighting

Om du känner att du är offer för medicinsk gaslighting är det viktigt att lyssna på din instinkt och försvara dig själv.

Läs också  Chockerande tecken och förödande effekter av föräldrars gasbelysning du behöver känna till nu!

Sök en andra åsikt om du känner att dina oro avfärdas. Håll en detaljerad journal över dina symtom och hur de påverkar ditt dagliga liv.

Det är också fördelaktigt att ha en betrodd vän eller familjemedlem med dig på läkarbesök för stöd och för att hjälpa till att förmedla dina hälsobesvär.

Vikten av medvetenhet om medicinsk gaslighting

Att öka medvetenheten om medicinsk gaslighting är avgörande för att förebygga det. Både patienter och vårdpersonal behöver utbildas om detta fenomen.

För vårdpersonal är empatiskt lyssnande, öppen kommunikation och respekt för patientens upplevelser nyckeln för att undvika denna form av gaslighting.

Kom ihåg, dina hälsobesvär är giltiga och du förtjänar att bli hörda och behandlade med respekt.

Hjälpte den här artikeln dig att förstå vad medicinsk gaslighting är? I så fall, tveka inte att dela den på dina sociala nätverk för att hjälpa andra att bli medvetna om denna viktiga fråga.

Ingvild Olsen
Skriven av : Ingvild Olsen