Início » Husdjur » När din hund inte kan sluta skaka: Upptäck de förödande sjukdomarna som orsakar skakningar hos hundar nu!

När din hund inte kan sluta skaka: Upptäck de förödande sjukdomarna som orsakar skakningar hos hundar nu!

Conteúdo

Att se din hundkamrat skakar eller darrar kan vara en hjärtskärande syn. Det är ett alarmerande symptom som kan indikera en rad potentiella hälsoproblem, från relativt godartade till allvarligt oroande.

Från nervösa skakningar till darrande tassar, eller till och med ett fall av rysningar, att förstå grundorsaken är avgörande för att ge den bästa vården för din lurviga vän.

Tecken på nöd: skakar och darrar

En av de vanligaste anledningarna till skakning och darrande hos hundar är nöd.

Detta är ett brett begrepp som kan omfatta allt från rädsla och ångest till smärta. Om du märker att din hund skakar under ett åskväder, till exempel, beror det troligen på rädsla.

På samma sätt kan en hund som darrar när han är på veterinärens kontor uppleva ångest. Smärta kan också få en hund att skaka, särskilt om den är kronisk eller svår.

Läs också  Är din lurviga vän sjuk eller blå? Avslöjar tecknen på fysisk sjukdom och husdjursdepression

Underliggande hälsotillstånd

Det finns också många hälsotillstånd som kan få en hund att skaka.

Några av dessa inkluderar

  • limfärgen virussjukdom som kan orsaka skakningar och ryckningar;
  • hypoglykemieller lågt blodsocker, vilket kan leda till darrning;
  • och njursjukdom eller leversjukdomsom båda kan orsaka skakning.

Om din hund skakar och även visar andra symtom, såsom kräkningar, diarré eller aptitlöshet, är det viktigt att få den till en veterinär så snart som möjligt.

Ålderns effekter

När hundar åldras kan de börja utveckla ett tillstånd som kallas hund idiopatisk tremorsyndrom, även känt som white shaker syndrom. Detta tillstånd är vanligast hos små, vita hundar, men kan påverka alla raser.

Orsaken till detta tillstånd är okänd, men det kan få din hund att skaka okontrollerat. Tack och lov kan detta tillstånd ofta hanteras med medicin.

Läs också  Är din lurviga vän deprimerad? Förstå tecken på depression hos husdjur

När ska man söka veterinärhjälp

Om din hunds skakningar åtföljs av andra oroande symtom, eller om skakningen är ihållande och inte verkar vara kopplad till någon uppenbar orsak (som rädsla eller förkylning), är det dags att söka veterinärhjälp.

Din veterinär kan göra en grundlig undersökning och göra nödvändiga tester för att fastställa den bakomliggande orsaken.

Fördelar med tidiga insatser

Tidig intervention är nyckeln när det gäller att behandla alla hälsoproblem. Ju tidigare ett problem identifieras och behandlas, desto bättre blir resultatet sannolikt. Detta gäller särskilt när det gäller sjukdomar som orsakar skakningar hos hundar.

I många fall kan tidig behandling hjälpa till att hantera symtom och till och med förlänga din hunds liv.

Skakar och darrningar hos hundar kan vara ett tecken på olika hälsoproblem, från nöd till underliggande hälsotillstånd och till och med åldersrelaterade problem. Det är viktigt att övervaka din hunds beteende och söka veterinärhjälp om det behövs.

Läs också  Vad är det där mjau? Avkoda olika kattljud och vad de betyder

Kom ihåg att din hund inte kan säga till dig när den mår dåligt – det är upp till dig att lägga märke till tecknen och vidta åtgärder.

Dela gärna den här artikeln på sociala medier för att hjälpa andra hundägare att förstå orsakerna till att hundar skakar och darrar. Din andel kan göra stor skillnad i en hunds liv.

Ingvild Olsen
Skriven av : Ingvild Olsen