Início » Nyheter » Topp 5 coverlåtar som överglänste sina original

Topp 5 coverlåtar som överglänste sina original

Conteúdo

Coverlåtar har den unika förmågan att överträffa originalet, vilket ger en fräsch tolkning eller en helt ny snurr på en klassiker. Vissa omslag lyckas överskugga sina originalversioner så mycket att de ofta misstas som original. Här har vi sammanställt en lista över de 5 bästa coverlåtarna som har överträffat sina föregångare och skapat ett namn för sig själva i musikhistorien.

1. All Along The Watchtower av Jimi Hendrix (ursprungligen av Bob Dylan)

Kanske är ett av de mest kända fallen av ett omslag som överträffar sitt original Jimi Hendrix elgitarrdriven återgivning av Längs Vakttornet.

Medan låten ursprungligen skrevs och framfördes av Bob DylanHendrix version är allmänt erkänd som den definitiva tolkningen.

Till och med Dylan har citerats och sagt att han blev chockad av Hendrix’ syn på låten, och sa att det verkligen överväldigade mig.

Läs också  Dessa 7 giftiga vanor stjäl din glädje - Här är hur du kan släppa dem och leva livet till fullo!

2. I Will Always Love You av Whitney Houston (ursprungligen av Dolly Parton)

Få coverlåtar blir så ikoniska att de praktiskt taget raderar minnet av originalet. Så är fallet med Whitney Houstons kraftpaket återgivning av Jag kommer alltid älska dig.

Ursprungligen skriven och framförd av countrymusiklegenden Dolly PartonHoustons version blev en global hit, säkrade sin plats i musikhistorien och blev en signaturlåt för Houston.

3. Hurt av Johnny Cash (ursprungligen av Nine Inch Nails)

Johnny Cashs hemskt återgivande av Ont är kanske ett av de mest gripande exemplen på en coverlåt som överskuggar originalet.

Ursprungligen skriven och framförd av Nio tums spikCashs version tar bort originalets industriella rocksound och förvandlar det till en hjärtskärande akustisk ballad.

Omslaget var så kraftfullt att Nine Inch Nails frontman, Trent Reznor, sa att låten inte är hans längre.

Läs också  Topp 5 mest inflytelserika amerikanska författare genom tiderna

4. Respekt av Aretha Franklin (ursprungligen av Otis Redding)

Aretha Franklins Respekt är så synonymt med hennes namn att många inte inser att det är ett omslag. Originalet, framfört av Otis Reddingär en vädjan från en desperat man.

Men när Franklin täckte det, förvandlade hon det till en stärkande hymn för kvinnlig självständighet, vilket markerade ett viktigt kulturellt ögonblick i processen.

5. Hallelujah av Jeff Buckley (ursprungligen av Leonard Cohen)

Medan Leonard Cohens originalversion av Halleluja är ett mästerverk i sig, Jeff Buckleys omslaget har blivit den mer kända versionen.

Buckleys hemskt vackra återgivning ger ett djup av känslor som har gett resonans hos publik över hela världen, vilket gör den till ett regelbundet inslag i film, tv och till och med verklighetstrogna sångtävlingar.

Läs också  Topp 5 tidlösa familjebrädspel för den ultimata spelkvällen

Dessa coverlåtar har inte bara blivit mer kända än deras originalversioner, utan de har också hjälpt till att omdefiniera själva låtarna.

De står som ett bevis på kraften i tolkning i musik, och bevisar att ibland kan en ny version ge nytt liv till en redan fantastisk låt.

Varför inte dela den här artikeln på sociala medier och sprida kärleken till dessa fantastiska coverlåtar? Du kan också kolla in våra andra rankningar och gräva djupare in i musikens fascinerande värld.

Ingvild Olsen
Skriven av : Ingvild Olsen