Início » Nyheter » Gasbelysning på arbetsplatsen: Manipulerar din chef dig?

Gasbelysning på arbetsplatsen: Manipulerar din chef dig?

Conteúdo

brottas du med tvivel om din egen förmåga och ifrågasätter ditt eget minne på jobbet? Eller kanske du alltid är på kanten och är rädd för att göra ett misstag?

Du kan mycket väl bli offer för en subtil och lömsk form av manipulation som kallas manipulerade.

Denna term, som kommer från filmen ’Gas Light’ från 1944, målar upp en skrämmande bild av en manipulator som sår frön av tvivel i andras sinnen, vilket får dem att ifrågasätta sitt eget förstånd.

Det är en taktik som tyvärr kan hittas i olika miljöer, inklusive den plats vi tillbringar en betydande del av våra liv – arbetsplatsen.

Arbetsplats gasbelysning kan vara svårt att identifiera, men när du väl gör det är det avgörande att veta hur du ska hantera det.

Om du någonsin har känt dig förringad eller skuldbelagd för saker du inte gjorde på jobbet, kanske du upplever denna form av psykologisk manipulation.

Genom att förstå tecknen och känna till dina rättigheter kan du bekämpa gasbelysning och hjälpa till att skapa en säker och respektfull arbetsmiljö.

Läs också  De fem bästa ikoniska sportevenemangen i USA måste ses

Så låt oss gräva djupare in i denna pressande fråga och kasta lite ljus över de mörka hörnen av manipulation på arbetsplatsen.

Förstå gasbelysning

Gasbelysning är en form av psykologisk manipulation där en person försöker så frön av tvivel i andras sinnen, vilket får dem att ifrågasätta sitt eget minne, uppfattning eller förstånd.

Termen har sitt ursprung i filmen ’Gas Light’ från 1944 och har fått en utbredd användning för att beskriva manipulativ taktik som kan förekomma i olika miljöer, inklusive på arbetsplatsen.

Manifestationer av arbetsplatsgasbelysning

Gasbelysning på arbetsplatsen kan vara subtil och därför svår att känna igen. Vissa beteenden kan dock indikera gasbelysning.

Dessa inkluderar din chef förnekar saker de har sagt eller gjortvilket gör dig andra gissa ditt arbete eller förmågoreller skapa en miljö där du hela tiden känner på kant eller rädd för att göra misstag.

Exempel på arbetsplatsgasbelysning

Föreställ dig ett scenario där din chef ger dig motsägelsefulla instruktioner och sedan skyller på dig för att du inte följer deras ursprungliga instruktioner.

Läs också  Bemästra det första intrycket: En idiotsäker guide för att adressera ditt personliga brev

Eller så kan de konsekvent förringa ditt arbete inför dina kollegor, vilket får dig att tvivla på din kompetens. Dessa är verkliga exempel av arbetsplatsgasbelysning.

Effekten av gasbelysning på arbetsplatsen

Gasbelysning på arbetsplatsen kan ha allvarliga effekter på en individs psykiska hälsa. Det kan leda till ångest, depression och förlust av självkänsla.

Dessutom kan det skapa en giftig arbetsmiljö där produktivitet och moral drastiskt minskar.

Hur man hanterar arbetsplatsgasbelysning

För det första är det avgörande att känna igen tecknen av gasbelysning. Att förstå att du inte har något fel är ett viktigt steg för att hantera den här situationen. Sök stöd från pålitliga kollegor, vänner eller en professionell rådgivare.

Det är också viktigt att dokumentera fall av gasbelysning, eftersom dessa kan vara till hjälp om du bestämmer dig för att rapportera problemet till Human Resources eller en högre myndighet.

Läs också  Topp 5 superhjältar som revolutionerade serietidningsbranschen

Dina rättigheter vid gasbelysning på arbetsplatsen

Kom ihåg att alla har rätt till en säker och respektfull arbetsmiljö. Om du får gasbelysning på din arbetsplats är det viktigt att känna till dina rättigheter.

Reglerna varierar från land till land, men de flesta har lagar som skyddar anställda från trakasserier på arbetsplatsen, vilket inkluderar gasbelysning. Du kan överväga att söka juridisk rådgivning om situationen kvarstår.

Gasbelysning på arbetsplatsen är en allvarlig fråga som inte bör ignoreras. Att känna igen tecknen och vidta lämpliga åtgärder kan hjälpa till att mildra dess skadliga effekter.

Är du ett offer för gasbelysning på arbetsplatsen? Har du märkt något av de tecken som nämns i den här artikeln? I så fall är det dags att vidta åtgärder.

Hjälpte den här artikeln dig att förstå och känna igen gasbelysning på arbetsplatsen? Om så är fallet, överväg att dela det på dina sociala medieplattformar för att öka medvetenheten om denna viktiga fråga.

Ingvild Olsen
Skriven av : Ingvild Olsen