Início » Husdjur » Varför skakar min hund? Förstå tecknen och möjliga orsaker

Varför skakar min hund? Förstå tecknen och möjliga orsaker

Conteúdo

Har du någonsin undrat varför din älskade hundvän börjar skakning? Det beror inte alltid på att man är blöt eller försöker bli av med något irriterande. Det kan ibland vara en signal till en mängd olika saker som händer i deras liv.

Hundar, precis som människor, kan visa en rad känslor och fysiska reaktioner på grund av olika omständigheter, från rädsla och ångest till ren upphetsning.

Genom att förstå varför din hund skakar, kommer du att kunna lösa eventuella problem snabbt och säkerställa din lurviga väns lycka och välbefinnande.

Så låt oss gräva in i världen av doggy shakes och rysningar för att reda ut mysterierna bakom dem!

Rädsla och ångest

En av de vanligaste anledningarna till att en hund skakar är rädsla eller ångest. Hundar, som människor, kan ha fobier och rädslor som framkallar fysiska reaktioner.

Detta kan vara en rädsla för åskväder, fyrverkerier eller andra höga ljud. Till exempel, under firandet av den 4 juli upplever många hundar ångest från de högljudda fyrverkerierna och kan börja skaka.

Läs också  Har du någonsin hört talas om fästingförlamning? Skydda dina katter och hundar

Det kan också bero på separationsångest när de lämnas ensamma. Om din hund skakar under vissa situationer kan det vara ett tecken på rädsla eller ångest.

Kallt väder

En annan vanlig orsak till att hundar skakar är helt enkelt vara kall. Om du märker att din hund huttrar under en promenad en kylig dag kan det vara en tydlig indikation på att den är kall.

Detta är särskilt vanligt hos mindre raser eller raser som inte är vana vid kallt väder. Till exempel kan en chihuahua som är van vid att leva i ett varmt klimat skaka om den utsätts för kallare temperaturer.

Spänning

Tro det eller ej, men din hund kan också skaka ur sig spänning. Precis som människor kan hundar visa fysiska tecken på upphetsning.

Läs också  Är kattår ekvivalenta med hundår? Du kommer att bli förvånad!

Detta kan hända när du kommer hem efter att ha varit borta, när det är dags för en promenad eller när de ser sin favoritleksak.

Om din hund skakar varje gång den ser en ekorre i parken kan det bero på deras spänning och förväntan inför jakten.

Smärta eller sjukdom

Tyvärr kan skakning också vara ett tecken på att din hund är inne smärta eller illamående. Om din hund skakar kontinuerligt, och det inte beror på de tidigare nämnda orsakerna, kan det vara en bra idé att konsultera en veterinär.

Det kan bero på ett medicinskt tillstånd som valpsjuka eller njursjukdom.

Låt oss säga att en Golden Retriever, vanligtvis en aktiv och energisk ras, plötsligt börjar skaka och blir slö. I ett sådant fall är det avgörande att ta hunden till en veterinär så snart som möjligt.

Läs också  Inomhus-utomhusdebatten: Vad driver din katts beteende?

Åldrande

Slutligen kan skakning också vara ett resultat av åldrande. När hundar åldras kan de utveckla ett tillstånd som kallas hund idiopatisk tremorsyndrom.

Detta tillstånd är vanligt hos äldre hundar och får dem att skaka. Till exempel är det inte ovanligt att se en äldre labrador retriever skaka på grund av detta tillstånd.

Att förstå orsaken bakom din hunds skakning är det första steget mot att säkerställa att den är glad och frisk.

Kom ihåg att om skakningen är kontinuerlig eller om den åtföljs av andra symtom, är det alltid bäst att konsultera en veterinär.

Observation och snabba åtgärder kan gå långt för att säkerställa din lurviga väns välbefinnande.

Hjälpte den här artikeln dig att förstå varför din hund skakar? Om så är fallet, vänligen dela det på dina sociala nätverk för att hjälpa andra hundägare att förstå deras husdjurs beteende bättre.

Ingvild Olsen
Skriven av : Ingvild Olsen